hero

Beroepscampus Middelharnis

Sinds begin 2021 zijn de deuren van de Beroepscampus Middelharnis geopend. Een inspirerende en beroepsgerichte leeromgeving met een gelaagde gebouwstructuur. Aanpasbaar en toekomstgericht! 

Toekomstgerichte structuur
De beroepscampus Middelharnis bestaat uit een robuust betonnen skelet waarbinnen allerlei variaties en veranderingen van invulling mogelijk zijn. “Wat het gebouw gezond en toekomstgericht maakt”, vertelt architect Dave dekker, “is dat het kan groeien en krimpen, dat aanpassingen eenvoudig zijn door te voeren. Zonder dat het gebouw saai wordt. Een lokaal twee keer zo groot maken? Een gesloten wand veranderen in een transparante pui? Een nieuwe opleiding huisvesten? Geen probleem, de generieke structuur maakt veel veranderingen mogelijk”.

Er zit flexibiliteit in dit gebouw, de verschillende gebouwdelen zijn opgebouwd in verschillende lagen met elk een eigen functie en eigen levensduur. De constructie bijvoorbeeld blijft veel langer dan de indeling van binnenwanden of het interieur. Deze zijn eenvoudig te veranderen als het gebruik van het gebouw verandert.

Interessante compositie
Op dit moment wordt het tweede deel van het project gerealiseerd: Beroepscampus Noord. Daar borduren we voort op het concept van ge(s)laagd bouwen. Het gebouw is zo ontworpen dat het later ook andere functies dan onderwijs kan huisvesten. Natuurlijke materialen, levend groen, veel daglicht en aandacht voor bouwfysische aspecten geven het gebouw een gezond karakter. De nieuwbouw voldoet aan BENG. 

RoosRos is er van overtuigd dat gebouwen behalve gezond ook toekomstgericht moeten zijn. Flexibel en aanpasbaar.

Binnen het ruimtelijk raamwerk van de constructie is de enorme houten tribunetrap in het hart van het gebouw een echte eye-catcher. Deze verbindt de verschillende bouwlagen met elkaar en biedt ook mogelijkheden voor grote bijeenkomsten. De wanden bestaan uit deels gesloten, deels transparante en deels groene vlakken. Samen vormen ze een interessante compositie en een spel van gesloten en open met verrassende doorzichten.

Bruisende plek van ontmoeting
De beroepscampus is een school met een doorlopende leerlijn van 12 tot 25 jaar (en ouder). De school voor zowel VMBO, MBO en avondscholing huisvest onder andere 30 theorie- en zes grote praktijklokalen, een aula en een restaurant. Projectarchitect Henk de Gelder: "De extra hoge begane grond bestaat uit het praktijkgedeelte van de opleidingen. Daarboven bevinden zich de verdiepingen met de overige onderwijsruimtes. Het midden is echt het hart van de beroepscampus. Dit centrale middengebied met verspringende vloeren en mooie daklichten is een bruisende plek van ontmoeting. Door de verspringende doorsnede kleinschalig. Door de daklichten een prachtig decor voor prachtige lichtinval en een mooi spel van licht en schaduw."

Tot op de millimeter
Leander Oostdijk was verantwoordelijk voor de engineering van het project: “Bij de detaillering heeft de losmaakbaarheid van elementen een belangrijke rol gespeeld. Tot op de millimeter is gepuzzeld om de verschillende onderdelen een logische plek en verbinding te geven. Richtinggevend was steeds de heldere structuur van het betonnen skelet. Dit zie je ook terug in de gevel die bestaat uit een fraai ritme van penanten met daartussen bakstenen vullingen of kozijnpuien. De speciale clickbrick-steen geeft het gebouw een frisse uitstraling.”

Naar verwachting wordt het tweede deel van de campus, deel Noord, eind dit jaar opgeleverd.

Fotografie: Lucas van der Wee