hero

Bahir Dar University Ethiopië

RoosRos architecten heeft (op initiatief van en in samenwerking met Treurniet Empathic Architecture) meegedaan aan de aanbesteding van het nieuwe masterplan voor de Bahir Dar University in Ethiopië. Gezamenlijk vormden we een team in samenwerking met het Ethiopische bureau BET Architects.

‘Tweede prijs bij internationale prijsvraag’

Het masterplan Bahir Dar University 2015 gaat over een gebied van 5 km lang en 1 km breed. De uitdaging binnen het masterplan was het verbinden van de huidige faculteiten met de nieuwbouw van een veelvoud aan nieuwe faculteiten, ondersteunende functies en (studenten)woningen (300.000 – 400.000 m2). Het gebied grenst direct aan Lake Tana en aan de Blauwe Nijl. Met respect voor de huidige bebouwing, de Ethiopische cultuur en de Blauwe Nijl heeft de combinatie RoosRos-Treurniet-BET een ‘Groene Nijl’ centraal gesteld in de uitwerking van het masterplan. Een landschappelijke invulling wat enerzijds het verbindende campus park vormt met eco- & urban zones, kleine bossen, openbare paviljoenen en wandel- en fietsroutes en anderzijds een binnenstedelijk campus park wat de opkomende stad tot aan zijn randen laat komen en de universiteit trots etaleert en logistiek op veel manieren verbindt.

Binnen het masterplan zijn er drie routings (Fast, Medium, Slow) die zorgen voor de verschillende transportmogelijkheden. Fast is zakelijk, dit is met de auto en snel van punt A naar punt B kunnen gaan. Medium is de Groene Nijl als campuspark met fiets-, wandel- en recreatieroutes. Slow is een wandelroute die langs de Blauwe Nijl en het culturele erfgoed loopt en de wandelaar de trots van Ethiopië laat ervaren.

Door de meanderende vorm van de Groene Nijl ontstaan er op highlight-posities plekken waar de nieuwe faculteitsgebouwen zich kunnen presenteren. Ze staan in de kijker en vormen landschappelijk gezien de ‘Stepping Stones’: een metafoor voor stappen in de ontwikkeling richting de toekomst van de universiteit en ook voor de student die er gaat wonen, recreëren en studeren aan de rand van de Groene Nijl. Achter het faculteitsgebouw liggen de ondersteunende functies, studenten- en docentenwoningen. In totaal 300.000 – 400.000m² nieuwbouw, die als ondersteunende ‘wijken’ vanuit het oogpunt van veiligheid en afsluitbaarheid gegroepeerd zijn.

http://www.treurniet-architectuur.nl/nl-nl/overtreurniet.aspx

Treurniet Architectuur

Projectsheet

Download een projectsheet met meer informatie en foto's over dit project.

Ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden