hero

Amandelhof Capelle aan den IJssel

Op een groene deken in een parkachtige omgeving in Capelle aan de IJssel, wordt een plan ontwikkeld voor het nieuwe woonzorgcentrum Amandelhof voor Cedrah. Een ensemble van drie gebouwen, zichtbaar familie van elkaar en voelbaar eigenwijs. Het wordt omzoomd door een natuurlijke wereld met ruimte voor ontspanning, vertoeven en het verbouwen van de eigen groentes. De gebouwen zijn ruim opgezet, maar vooral afgestemd op de menselijke maat.

Het plan omvat de sloop van het huidige d’Amandelhof om plaats te maken voor 3 nieuwe gebouwen; modern, pragmatisch, licht en toekomstgericht. Het gebouw dat grenst aan het Amandelpark is voor 4 woongroepen van 11 dementerende ouderen. Elke woongroep beschikt over 11 zorgstudio’s met eigen zitkamer, slaapkamer en badkamer. Allen gegroepeerd in de nabijheid van de gezamenlijke huiskamer. Hier zal worden gekookt en gegeten, er is ruimte voor (spel)activiteiten. Het ademt een gezellige sfeer uit en knipoogt naar het verleden.

In het middelste bouwdeel zit de hoofdentree in de directe nabijheid van de brasserie, de dagbesteding, de winkel en het terras. Boven dit algemene gedeelte zijn de (sociale) huurappartementen gesitueerd. Vijf woonlagen met ieder zeven appartementen, georiënteerd op het park of uitkijkend richting de Fluiterlaan.

Op de hoek van het park staat een appartementengebouw. Het gebouw is geïntegreerd in de glooiende, groene omgeving. Het parkeren gebeurt onder het groen dat aansluit op het Amandelpark en is verzonken in de grond. Verheven boven het park starten de bouwlagen met de appartementen. Vijf woningen per laag. Ieder met een prachtig uitzicht over het park, het water of de aangrenzende laan.

De drie naast elkaar gelegen gebouwen worden met elkaar verbonden door een opgetilde gang op de eerste verdieping. Deze subtiel vormgegeven brug brengt verbinding tussen de bouwdelen, waardoor bewoners, bezoekers en verzorgenden snel en droog op hun bestemming kunnen komen. Het groene landschap loopt onder de brug door en maakt een connectie tussen de aangrenzende wijk en het park. Het nieuwe Amandelhof ligt midden in het groene hart.

Het ontwerp is ontstaan vanuit een prijsvraag, georganiseerd door Cedrah, en wordt als Design and Build-project door RoosRos Architecten samen met Bouwbedrijf De Vries en Verburg ontwikkeld.

Rob Franken
Technisch ontwerper

Rob Franken

Austin Schulte Fischedick
Architect

Austin Schulte Fischedick

Jan-Pieter Bos
Architect

Jan-Pieter Bos

Jos Hermans
Architect

Jos Hermans

Bertold van Burg
Directeur

Bertold van Burg