hero

Zelfgroeiende woning

Nieuws/09 June 2023

Een zelfgroeiende woning. Kan dat? Samen met kunstenaar Henk van der Weijst heeft RoosRos gewerkt aan dit levende kunstobject. De knotwilg. Een inspirerend experiment in het kader van het Takkenfeest.

De wilgentakken zijn geoogst in de Hoeksche Waard, vochtig bewaard en vervolgens levend in de grond gestoken. Samen vormen zij de basis voor een pilot voor de zelfgroeiende ‘woning’. De ‘woning’ bestaat uit twee delen. Het eerste binnenste deel is een aaneengesloten cirkel, bedoeld voor de natuur. Hier vinden insecten en vogels een besloten plek. Het idee is dat de wilgentakken aaneengroeien tot een ronde levende kern. In het najaar van 2023 wordt de tweede schil aan deze ‘woning’ toegevoegd. Deze schil heeft twee openingen waardoor de beleving van de zelfgroeiende ‘woning’ ook door bezoekers ervaren kan worden. Het project groeit in het natuurgebied De Staart in de Hoeksche Waard.

Eva Egelmeers (stage TU Delft) en Vera Awadis (Architect) hebben namens RoosRos aan dit project gewerkt. Vera: “Het is een levend onderzoek met levend groen. Hoe wordt een opening tussen levend groen ervaren? Wat als we in de toekomst hiermee een levend huis kunnen bouwen?”

De zelfgroeiende ‘woning’ bevindt zich op de route van het Takkenfeest, een onderdeel van het bruisende jubileumjaar van het Hoeksche Waards Landschap HWL50. Verschillende kunstobjecten van wilgentakken zoals sprookjesfiguren, kunstvormen, levende bankjes en bouwwerken zijn dit jaar op verschillende plaatsen in de Hoeksche Waard te vinden.

Klik hier voor meer informatie.