hero

Winst selectie brandweerkazerne Renswoude

Nieuws/01 April 2019

De gemeente Renswoude heeft RoosRos geselecteerd als architect voor de nieuwe brandweerkazerne in het hart van het dorp. Dit na een architectenselectie die door de gemeente werd uitgeschreven. Onze visie werd op bijna alle onderdelen beloond met de maximale score.

Op de huidige locatie aan de Dorpsstraat verrijst een nieuwe kazerne waarin het plaatselijke korps haar onderkomen krijgt. Het wordt een compact gebouw met een moderne uitstraling. Een kazerne die past in de karakteristieke lintbebouwing van het dorp en een markante verschijning zal worden aan het Dorpsplein.

De beoordelingscommissie sprak lovend over het ontwerp: “De presentatie maakt zeer goed duidelijk hoe ontwerpkeuzen met betrekking tot hoofdvorm, primaire logistiek, routing en terreinindeling tot stand zijn gekomen. De algemene criteria van de welstandnota zijn zeer goed verwerkt. Evenals de massa, vorm en parcellering. In het ontwerp worden de bestaande bomen behouden. Er wordt op deze manier invulling met groen gerealiseerd op de zichtzijden.”

Om aan te sluiten bij de duurzame ambities van de gemeente Renswoude, die begin 2019 nog werd uitgeroepen tot meest veelbelovende Global Goals gemeente van Nederland, is in het ontwerp veel aandacht besteed aan duurzaamheid, milieu en klimaat adaptief bouwen. Vanuit onze visie op respectvol rentmeesterschap is er in en rond het gebouw ruimte voor flora en fauna. Zo is de oostgevel, waarin ook de hoofdentree is gesitueerd, voorzien van een aantal geïntegreerde nestkastjes. Die dragen niet alleen bij aan de biodiversiteit, maar zorgen ook voor een aantrekkelijke, speelse verschijningsvorm van het gebouw.

Wij zijn blij met deze mooie opdracht en gaan de komende periode aan de slag met de verdere uitwerking van het plan waarvan de bouw naar verwachting medio 2020 zal starten.