hero

Watertorenprijs 2019 gewonnen

Nieuws/12 December 2019

De verbouwde watertoren in Zwijndrecht heeft de Nederlandse Watertorenprijs 2019 gewonnen. De prijs, een initiatief van de Nederlandse Watertoren Stichting, wordt jaarlijks uitgereikt aan de eigenaar van een watertoren die recent de beste herbestemming realiseerde. Volgens jurylid Henk van der Veen is het project uniek door de bijzondere ligging, de onaangetaste onderbouw en de eigenzinnige nieuwe kap die opgetild is. “Een subtiele ingreep met een enorme kwaliteit”.

 

Respectvolle renovatie
Het beeldbepalende rijksmonument aan de oever van de Oude Maas is getransformeerd tot een multifunctioneel gebouw. De watertoren is eind 19de eeuw gebouwd naar ontwerp van architect F.A. de Jongh. In 1964 is de toren gerenoveerd, daarbij is de originele kap verwijderd en vervangen door een modernere opbouw. Ruim vijftig jaar later heeft RoosRos architecten de kans gekregen om het gebouw in oude glorie te herstellen en een nieuwe bekroning te ontwerpen.

Nieuwe kroon
Projectontwikkelaar ISA Ambacht heeft de toren volledig laten renoveren. De buitenzijde is gereinigd en de kozijnen zijn opnieuw behandeld. Alles vanuit de houding van het respecteren en - indien mogelijk - terugbrengen van de originele architectuur. Op sommige plekken kreeg het gebouw een eigentijdse toevoeging.

Zo kreeg het monument een nieuwe ‘kroon’. Van glas en zink, als moderne verwijzing naar de historische kap. Ten opzichte van de oude situatie hebben we de kap iets ‘opgetild’ waardoor er op de bovenste laag van de toren op ooghoogte een panoramisch venster met gebogen glas ontstaat. Het biedt een fenomenaal 360° panoramisch uitzicht over de rivier en de omliggende Drechtsteden.

Gebiedsontwikkeling
De toren staat bij de drukbevaren rivierendriehoek. Op deze plek worden er bij de watertoren een aantal villa’s en een multifunctioneel gebouw gerealiseerd. Deze gebouwen vormen de wanden van een groen plein met zicht op het historische rivierfront van Dordrecht.

“Dankzij de herbestemming heeft het landmark aan betekenis gewonnen voor de steden Zwijndrecht én Dordrecht en hun inwoners. Het heeft de potentie een aangename openbare plek aan de Oude Maas te worden”, aldus de jury.

Diverse foto's: Henk van der Veen (Delft) www.watertorens.nl