hero

Verbouwing onder een opgetild landschap

Nieuws/17 December 2021

In 2002 ontwierp RoosRos Architecten de nieuwbouw voor de gemeentewerf Binnenmaas. Het gebouw is vormgegeven als een opgetild landschap met daaronder de werkplaatsen, kantoren en overige voorzieningen voor de gemeentewerkplaats. In 2021 is het gebouw intern aangepast.

Opgetild landschap
De gemeentewerf is bijna twintig jaar geleden gebouwd op een plek midden in in het open landschap van de Hoeksche Waard. Een kwetsbare plek die vroeg om een zorgvuldige benadering. De zorgvuldige benadering is vertaald door het gebouw vorm te geven als opgetild landschap, waarbij het groene maaiveld als een vel papier is opgetild en over het programma ligt. De gevels zijn voorzien van zwarte gevelbeplating met witte kozijnen, als knipoog naar de historische agrarische schuren in de Hoekse Waard.

Ontmoetingsruimte
Omdat de organisatie van de gemeentewerken is aangepast en onderdeel is geworden van de gemeente Hoeksche Waard, was een interne verbouwing noodzakelijk. Passend in de structuur van het gebouw heeft RoosRos een nieuwe ontmoetingsruimte gerealiseerd. Deze ontmoetingsruimte, die tevens als kantine dient, is twee verdiepingen hoog en heeft door de grote glazen pui zicht op het terrein van recreatieoord Binnenmaas. Ook de interne kantoorruimtes zijn aangepast met als resultaat een transparante en lichte werkomgeving.

Adaptief
Architect Sander Ros: “Het is mooi om te zien dat het gebouw jaren later nog steeds adaptief is en het op een eenvoudige manier de gewenste aanpassingen kon opvangen.” In opdracht van RoosRos heeft Batenburg bouwadvies het gebouw technisch uitgewerkt. RoosRos wenst de medewerkers van de gemeentewerken veel werkplezier op hun toekomstgerichte werkplek!