hero

Ruwe bolster, blanke pit

Verhalen/04 October 2021

Het gebouw van ABI is een monoliet. De hoeken bepalen de contouren en worden weergegeven in meters ten opzichte van een vast punt in Parijs. Geen speld tussen te krijgen. De huid is ruw, beschermt tegen weersinvloeden en vijandelijkheden van buitenaf. De ruwheid is ook meetbaar en wordt bepaald in centimeters. Op vooraf bepaalde posities wordt er een relatie gelegd met het binnenste van het gebouw. De ziel wordt zichtbaar. Is minder ruw, soms zelfs glad en subtiel.

Centimeters worden millimeters en bieden garantie voor strakheid.  De tocht door het binnenste van het gebouw laat licht zien. Transparantie verbindt werelden met elkaar en de fijnheid van de zichtbare productiemethodiek vindt zijn gelijke in het interieur. Millimeters worden nanometers en alles valt minutieus op zijn plek.

Bij binnenkomst word je verwelkomd door het beeld van de kracht van ABI. Een groot raam wordt een schilderij dat een blik biedt op het hart van het gebouw en legt bijna middeleeuws, het vakmanschap vast.

Je blik wordt omhoog getrokken langs de spiralende trap die de verdiepingen met elkaar verbindt. Elke stap op de hardstenen treden laat het beeld veranderen totdat de laatste stap is gezet op de bovenste vloer. In alle richtingen wordt er contact gelegd met buiten. Lange lijnen in het gebouw verbinden de windstreken met elkaar en bieden fraaie vergezichten, omkaderd met de doorsnijding van de ruwe buitenhuid. Belijning van materialen en lichtheid van de gekozen materialen en kleuren geven het interieur een hedendaagse en extrovert karakter, waarbij daglicht de regisseur is en de medewerkers de hoofdrolspelers zijn.

De integrale verbinding van de ruimtes en functies in het nieuwe gebouw van ABI hebben een gezamenlijke drager. Licht van kleurtoon, een strakke lijnvoering, transparantie en zichtbaarheid en verbeelding van de productiemethodiek. Het ogenschijnlijk monolithisch gebouw met de ruwe huid, laat bij het interieur het ware karakter zien. Een echte ruwe bolster met een blanke pit!

 

Jos Hermans