hero

Ruimtelijk feest

Nieuws/20 June 2024

Een generieke gebouwstructuur met een specifieke invulling. Dat is het leidend concept voor de nieuwbouw van ROC Mondriaan in Den Haag. Het compacte ontwerp biedt onderdak aan drie verschillende MBO-opleidingen. Een spectaculaire trappartij met leerpleinen biedt een ruimtelijk feest van ontmoeting en interactie.

Het gebouw is opgebouwd volgens de lagentheorie van Brand. Iedere gebouwlaag heeft een eigen levensduur, een eigen verschijningsvorm en een eigen ontwerpstrategie. De gebouwlagen zijn los van elkaar ontworpen. De generieke kolommen-liggers structuur vormt een robuuste basis voor specifieke onderwijs-invullingen. De verschillende lagen zoals het skelet, de gevels, de installaties, de binneninrichting en de inventaris zijn zorgvuldig van elkaar gescheiden om zo op een eenvoudige manier toekomstige aanpassingen te faciliteren.

Architecten Vera Awadis en Nathalie Rabouille hebben onder leiding van Henk de Gelder gewerkt aan een toekomstgericht onderwijsgebouw. Henk: “Het ontwerp, anticiperend op toekomstige groei, krimp en veranderingen in het onderwijs, omvat vrij indeelbare plattegronden en een groen schoolplein dat goed aansluit op de omgeving. In de gevels zijn nestplaatsen geïntegreerd en op het plein is een divers ecosysteem op het plein aangelegd. Een stimulerende plek voor zowel studenten als lokale fauna en flora. Met grote glaspartijen die binnen als buiten laten voelen en een prachtig centraal atrium dat als verbindend element fungeert, is het ROC Mondriaan een licht, ruimtelijk en groen huis voor educatie en gezondheid.”