hero

RoosRos wint selectie Regenboogschool Shri Saraswatie

Nieuws/23 July 2020

Binnenstedelijk, compact, gelaagd en groen. Dat zijn de kenmerken voor de nieuwbouw van de Regenboogschool Shri Saraswatie in Rotterdam. RoosRos won de architectenselectie met een plan dat refereert aan de Wederopbouw architectuur gecombineerd met de Indiase ontwerpprincipes.

Shri Saraswatie is een basisschool op Hindoeïstische grondslag die aangesloten is bij Stichting Hindoe Onderwijs Nederland (SHON). SHON heeft scholen in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Almere. De nieuwbouw in Rotterdam wordt een kindcentrum met een kinderopvang en basisonderwijs. Het gebouw aan de Schiedamseweg in Rotterdam-West wordt een herkenningspunt in de wijk.

Vastu Shastra
‘Een uitgangspunt vanuit de onderwijskundige visie is dat de nieuwe school gebouwd moet worden volgens Vastu Shastra, een traditioneel Indiaas architectuursysteem’, vertelt architect Chi-Hang Chim. ‘Deze wetenschap, waarin de integratie van architectuur en natuur centraal staat, was de leidraad in het maken van ontwerpkeuzes.’ Het Vastu-principe - het verbinden van mens en natuur - heeft linken met één van de ontwerpprincipes van RoosRos: “De omgeving vormt de mens”. De gebouwde omgeving heeft invloed op de beleving en het welbevinden van de gebruikers.

Vierkant
De school heeft een compacte vierkante plattegrond met een centraal hart waar alle onderwijsruimten op aansluiten. Op iedere bouwlaag zijn daktuinen als buitenlokalen geprojecteerd. Rondom de school komt een groen schoolplein; minder gebouw, meer natuur!

Grid
Het gebouw kent een robuuste orthogonale structuur van kolommen en liggers die refereert aan de architectuur van de Wederopbouw. ‘Verfijnd gedetailleerde panelen in de gevels zorgen voor een prachtig lichtspel van gefilterd zonlicht. Het interieur wordt gekenmerkt door natuurlijke lichtinval, natuurlijke materialen en heldere kleuraccenten’.

Na de zomervakantie wordt gestart met het ontwerpproces.