hero

Placemaking in M4H Rotterdam

Nieuws/05 June 2020

Het Merwe Vierhavens (M4H) gebied wordt ontwikkeld van havengebied tot een levendig woon-werkmilieu met een focus op de innovatieve maakindustrie. De voormalige fruitloodsen worden multifunctionele bedrijfsruimtes. Een korte bouwupdate.

 

De voormalige fruitloodsen aan de Merwehaven in Rotterdam beginnen hun oorspronkelijke karakteristiek langzaam weer terug te krijgen. Het is al duidelijk te zien dat het stoere karakter van de fruitloodsen wordt gehandhaafd en versterkt. Met sobere ingrepen;  doelmatig en functioneel.

In opdracht van het Havenbedrijf heeft RoosRos de iconische loodsen getransformeerd tot multifunctionele bedrijfsruimtes voor start-ups en kleine pionierende en ambachtelijke maakbedrijven.

Architect Austin Schulte Fischedick vertelt: ‘Begin dit jaar is een van de twee voormalige fruitloodsen her-ontwikkeld en opgeleverd. Deze loods is getransformeerd van grote koelloods ten behoeve van fruitoverslag naar het verzamelgebouw "De Werkplaats". Hierin zijn multi tenant hallen gerealiseerd voor de creatieve maakindustrie. Om dit werk zichtbaar te maken en om de hallen te voorzien van veel en goed werkbaar daglicht hebben we de donkere hallen voorzien van veel glas.’

‘De noordelijke loods, Loods 6, is momenteel nog in uitvoering. In deze industriële ruimte worden straks Stadshaven Brouwerij Rotterdam en de Bierfabriek gevestigd. Tussen de beeldbepalende spanten komen grote biertanks te staan om zelfstandig het bier voor deze én andere vestigingen te kunnen brouwen. De originele bandramen zijn in de gevel teruggebracht alsook de lichtstraat die er historisch gezien altijd gezeten heeft.’

Oktober 2020 wordt het project Fruitloodsen M4H opgeleverd.

Projectteam: Bertold van Burg, Austin Schulte Fischedick, Jan-Willem de Jong, Sander Ros