hero

Optopper Zwaansvliet

Nieuws/05 June 2023

Het Amsterdamse kantoorpand Zwaansvliet wordt gekenmerkt door het grootschalige en robuuste karakter. RoosRos ontwerpt een opbouw in twee lagen en een nieuwe centrale entree.

Fledderus
Het pand werd de jaren ’60 ontworpen door Rein H. Fledderus. Deze architect werkte nauw samen met Jan Wils die onder meer bekendheid verwierf met het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het gebouw heeft een robuuste structuur met een sterke ritmiek en repeterende betonnen elementen. Een gebouw dat goed past in het rijtje met De Doelen (Rotterdam), Beatrixgebouw (Utrecht) en hoofdkantoor KLM (Amstelveen). Ook bij deze projecten had Fledderus een belangrijke bijdrage.

Uitbreiding
Het kantoor ligt in Buitenveldert, een vooroorlogse wijk die erg in opkomst is. Door extra vierkante meters toe te voegen en een centrale entree te maken krijgt het gebouw een multi tenant karakter. Door de centrale entree wordt optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de relatief smalle plattegronden voor meerdere gebruikers in te zetten. Zwaansvliet behoudt zijn oorspronkelijk karakter maar wordt wel uitgebreid met twee bouwlagen die aansluiten bij de oorspronkelijke architectuur van het kantoorgebouw. Herkenbaar als toevoeging, maar passend in de sterke ritmiek van de gevels.

Bouwfysica
De afgelopen jaren heeft het gebouw diverse verbouwingen doorstaan. Daan Font Freide, projectarchitect: “Het gebouw is in 1965 single tenant ontworpen. Het volume krijgt een nieuwe bouwfysische schil en een nieuwe centrale entree in het midden van het gebouw. De kozijnen worden vervangen en het geheel krijgt een eigentijds karakter.” Door de centrale entree in het midden van het gebouw te plaatsen kunnen de vloeren per huurder opgesplitst worden. Hierdoor is het gebouw flexibel in gebruik. De centrale entree krijgt een chique uitstraling met een prachtige wenteltrap en wanden met marmer. De opbouw op het gebouw krijgt een lichtgewicht constructie met lignatur-vloeren (houten cassettes) die bijdragen aan een goede akoestiek.

Het getransformeerde gebouw krijgt vernieuwde installaties en een energielabel A.

De betrokken partijen zijn Overdevest, IMd Raadgevende Ingenieurs en ZRi