hero

Ode aan Maaskant

Nieuws/21 March 2024

RoosRos Architecten heeft de architectenselectie voor de renovatie van Het College Vos in Vlaardingen gewonnen! Een prachtig monumentaal onderwijsgebouw van architect H. A. Maaskant.

Het bestaande monumentale gebouw wordt getransformeerd tot een toekomstgerichte en gezonde leeromgeving, met behoud van het karakter en het architectonisch erfgoed van de originele ontwerper. Het renovatieplan voor Het College Vos is gebaseerd op vier pijlers.

Ode aan Maaskant
De eerste pijler 'Ode aan Maaskant' omvat het streven om het bestaande gebouw zoveel mogelijk te respecteren en alleen noodzakelijke aanpassingen door te voeren, met behoud van de oorspronkelijke uitstraling. Het gebouw, kenmerkt zich met een volledig transparante zuidgevel die uitkijkt op het park, en een gesloten noordgevel aan de straatzijde. Een uitdaging? Architect-partner Henk de Gelder: “In nieuwbouwprojecten zijn we tegenwoordig eerder geneigd om de noordgevel transparant te maken, en de zuidgevel gesloten. Het is dus belangrijk om zorgvuldig te overwegen hoe we klimatologisch met deze unieke situatie omgaan. Tijdens de selectiefase hebben we verschillende duurzame scenario’s onderzocht om de zuidgevel slim in te zetten in het klimaatconcept.”

Zorg voor de toekomst
De tweede pijler richt zich op het creëren van een gezonde en toekomstbestendige omgeving door middel van verbeterde isolatie, hoogwaardige glaspanelen en duurzame installaties. Hierbij wordt gestreefd naar een thermisch efficiënte gebouwschil en een gezond binnenklimaat voor de gebruikers. Architect Mathijs Tabbers: “Dit alles wordt gerealiseerd binnen de bestaande structuur van het gebouw, wat perfect aansluit bij onze eigen visie van gelaagd bouwen; een aanpak die gericht is op het opbouwen van circulaire en herindeelbare structuren voor de toekomst.” De Layers van Brand in optima forma.

Liefde voor het onderwijs
Het draait primair om het onderwijs! Dit thema staat centraal in het ontwerp van een nieuw centraal hart in het gebouw. Doel is een open en veilige leeromgeving. Dit wordt gerealiseerd door een gedeelte van de begane grond open te breken en te verbinden met de huidige kelder waardoor er een hoge centrale ruimte ontstaat die het kloppende hart van het gebouw vormt.
Dit is vooral belangrijk gezien de uitdagingen van de buurt, waarin het gebouw zich bevindt en waar het creëren van een thuisgevoel voor de leerlingen en het personeel van belang is.

Werken in co-creatie
Als laatst benadrukt de vierde pijler 'Werken in co-creatie' het belang van samenwerking tussen opdrachtgever, adviseurs en architecten om het beste resultaat te bereiken voor de school en haar gebruikers. RoosRos Architecten streeft naar een duurzame aanpak in het totale renovatieproces, waarbij wordt gezocht naar materialen en technieken die zo circulair en milieuvriendelijk mogelijk zijn. Henk de Gelder: “We kijken ernaar uit om samen te werken met alle betrokken partijen om dit project tot een succes te maken en College Vos te transformeren tot een inspirerende leeromgeving die klaar is voor de uitdagingen van morgen.”