hero

Nominatie ‘Zorggebouw van het jaar’

Nieuws/23 September 2020

Kort na de oplevering van het KV13 eerstelijnshuis in Dordrecht is het zorggebouw door Architectenweb genomineerd voor ‘Zorggebouw van het jaar’. In totaal zijn drie projecten voor deze prijs genomineerd. Donderdag 29 oktober wordt de prijs uitgereikt als onderdeel van de Architectenweb Awards 2020.

Respect voor historie
Het multifunctionele zorgcentrum van artsencollectief Stroom is gevestigd in een karakteristiek voormalig transformatorgebouw. Dit industriële monument is door RoosRos architecten getransformeerd, met respect voor de rijke historie.. Bij de renovatie is zoveel mogelijk van het oorspronkelijke karakter behouden en zelfs versterkt. Waar mogelijk is gebruik gemaakt van bestaande materialen uit het gebouw. De naam KV13 is een verwijzing naar de oorspronkelijke naam en functie: ‘Verdeelstation elektriciteit 13kV’.

Transformeren en upgraden
Bij RoosRos geloven wij in innovatieve en duurzame herontwikkeling. Dus niet slopen en opnieuw beginnen, maar bestaande gebouwen transformeren en upgraden. Bij KV13 is het industriële karakter behouden door de originele materialen uit het gebouw opnieuw te gebruiken. Zo zijn vloeren hergebruikt en kregen stalen hekken die rond de transformatoren stonden een tweede leven in de spreekkamers van de artsen. In de fitnessruimte bij de fysiotherapeuten geeft een stalen hijsbalk met originele kraan een rauw en stoer accent. Om het concept af te maken is het gebouw ingericht met vintage meubels.

Moderne eisen
Sander Ros: “Waar gebouwen in de zorgwereld vaak strak en clean zijn, is KV13 een unieke uitzondering. Maar hoewel we de monumentale uitstraling van het gebouw hebben weten te behouden, voldoet het toch aan de hedendaagse eisen die wetgever en gebruikers stellen aan een moderne artsenpraktijk. Zo is een deel van de gevel vervangen door glas en zijn in gesloten ruimtes lichtopeningen geplaatst, wat het gebouw aanzienlijk opener en transparanter maakt. We hebben gerealiseerd dat alle zichtlijnen eindigen op daglicht. Zo kijken gebruikers altijd naar buiten. Op cruciale plekken is bewust een extra vloer achterwege gelaten, zodat de dubbel hoge ruimtes extra daglicht binnen laten. Onze opdrachtgevers houden van het gebouw en dat kwam tot uiting in het ontwerp- en bouwproces. Een prachtig voorbeeld van inspirerend en goed opdrachtgeverschap!”

KV13 is gevestigd aan de Oranjelaan 11 in Dordrecht.