Muziek en architectuur

/07 September 2022

Maandag 29 augustus stond er weer een energieke avond op kantoor op de agenda, om met collega-ontwerpers onder elkaar te filosoferen over het vak onder de noemer Archipré. De relatie tussen muziek en architectuur was onderwerp van gesprek en discussie, als een van de persoonlijke inspiratiebronnen die eerder dit jaar centraal stonden.

Gastspreker en animator was Huub van ’t Hek, denker en historicus, muziekkenner en filosoof. Hij koppelde de ontwerppraktijk aan muzikale voorbeelden door de eeuwen heen, maar beperkte zich bepaald niet tot het anekdotische.

‘Hoe halen jullie architecten samen adem?’, zo vroeg hij ons af, zoals 5 zangers dat in liturgisch gezang uit de 5e eeuw dat lieten horen. Dat een businessmodel gebaseerd op winst volledig achterhaald is, toonde hij aan met een aria uit Mozarts Don Giovanni, integrale procesbeheersing aan de hand van een opera-aria van Cimarosa, programma’s van eisen aan Vivaldi’s Jaargetijden en een feminien karakter aan een klarinetkwartet.

In plaats van achterover leunen en zich auditief laten amuseren, werd het een avond van prikkelende stellingen, uitdagende visies en gepeperde uitspraken. Met muziek als sociaal-maatschappelijk medium; kom daar maar eens om! De meeslepende betoogtrant en aansprekende verschijning van Huub droegen daar niet in het minst aan bij. Het publiek werd bewogen, enthousiast en geïnspireerd.

Dagen later bleek het stof nog steeds niet overgewaaid, integendeel. Wat Huub te berde heeft gebracht zet aan het denken. Het laatste woord (en de laatste noot) hierover is nog niet gezegd (gespeeld).

Wordt vervolgd.