hero

Iconisch Parc Alcazar

Nieuws/23 May 2024

De sloop van Alcazar, de toekomstige plek van Parc Alcazar, een nieuwe woonwijk aan de rand van Puttershoek in de Hoeksche Waard, is officieel van start gegaan. RoosRos Architecten en ontwikkelende aannemer Stebru hebben bij dit project niet alleen hun creatieve visie, maar ook respect voor de geschiedenis van de locatie ingezet. Deze combinatie van historisch besef en toekomstgerichte creativiteit heeft geleid tot een uniek resultaat. De bouw van Parc Alcazar wordt uitgevoerd door Giesbers Rotterdam.

Iconische discotheek
Alcazar was een bekende danstent uit de tijd dat clubs nog disco’s heetten. Geopend in 1981, trok de club bezoekers van heinde en verre en werd later een evenementencentrum. Alcazar was een begrip in de regio, een plek vol herinneringen voor velen.

Eindelijk verbinding
In 2018 werd Alcazar verkocht voor woningbouw, waarbij de monumentale boerderij in het plangebied behouden bleef. Het nieuwe plan verbindt de Groeneweg met het park, waarbij rekening is gehouden met zichtlijnen en een brede, groene as door de wijk. Deze as wordt in de toekomst gebruikt als shared space, met fiets- en (speelse) loopbruggen die de groene oase ontsluiten.

Judith Fledderus, ontwikkelaar Stebru: “We zijn verheugd dat er kan worden begonnen aan de bouw (en dus de sloop van het pand) van dit prachtige project, maar begrijpen dat veel mensen warme herinneringen hebben aan hét icoon van de Hoeksche Waard, Alcazar. Gelukkig komen de herinneringen terug in de nieuwbouw dat we samen met RoosRos en Alex Prooper voor elkaar hebben gekregen.”

Nostalgie en herinneringen
De architectuur van de wijk is bijzonder en houdt rekening met de rijke geschiedenis van de plek. Omwonenden werden betrokken via (online) bewonersavonden om mee te denken over  onder andere de architectuur. In co-creatie is de uiteindelijke architectuur tot stand gekomen.

Dansend de wijk door
De nieuwe wijk is modern en klimaatadaptief, met een knipoog naar het verleden. Traditionele elementen van de monumentale boerderij zijn gecombineerd met strakke, hedendaagse vormen. Kunstenaar Alex Prooper maakte tegelpanelen met dansende mensen, opgebouwd uit duizenden foto's van dansende mensen in Alcazar. Ook de originele ALCAZAR-letters zijn verwerkt in de gevel van het eerste pand aan de toegangsweg.

Energie neutrale woningen in een groene wijk
Parc Alcazar is een moderne woonwijk geworden, geschikt voor mensen in elke levensfase. De duurzame woningen zijn energieneutraal en het openbaar gebied wordt klimaatadaptief ingericht met veel groen. Een natuurlijke oeverrand, de vele nieuwe bomen en de groene parkeerplaatsen verminderen hittestress. Er worden ruim 60 bomen geplant en op de rondweg zijn voetgangers en fietsers de baas, terwijl auto's te gast zijn.

We kijken uit naar de realisatie van deze prachtige nieuwe woonwijk die verleden, heden en toekomst naadloos met elkaar verbindt.

Momenteel zijn er nog enkele woningen te koop. Meer informatie over de woningen en de verkoop vindt u hier