hero

Iconisch ontwerp tender Kop Keersluis

Nieuws/08 September 2021

Voor de uitvraag van de Gemeente Vlissingen voor de locatie Kop Keersluis hebben wij een voorstel gemaakt. In totaal 57 appartementen en lofts, met het DNA van Vlissingen. Ons plan kreeg een uitstekende beoordeling op stedenbouwkunde – een 10! – en architectuur. Helaas hebben we deze tender hier net niet mee gewonnen.

De totale ontwikkeling bestaat uit een 3-tal bouwblokken die individueel van elkaar leesbaar zijn door hun eigen aardigheden. Het ensemble van bouwblokken is ingebed in de ruimtelijke kenmerken van de omgeving. Het gebouwvolume aan de Paul Krugerstraat (blok 1) zoekt zijn aansluiting op de bestaande structuur in schaal en maat. Een trapsgewijze opbouw van 3 naar 5 bouwlagen zorgt voor een zorgvuldige aansluiting in hoogte en een opmaat voor het hoogteaccent in het bouwblok op de kop. Dit volume aan het kanaal past qua schaal en maat en hoogte bij de volumes langs de De Willem Ruysstraat. Het onderste volume vormt een basement voor het hoogte-accent: het herkenbare icoon van het Scheldekwartier, dé entree van de wijk.

Deze specifieke locatie heeft vanuit de historie iets met schepen, het kanaal en natuurlijk de immer bedrijvige werf.

  • Schepen en hun bouwkranen torenen al sinds vroeger tijden vanaf de (Schelde)werf boven de Vlissingse bebouwing uit.
  • Het Kanaal door Walcheren – waar de ontwikkellocatie aan is gelegen en het icoon op uitkijkt – was van groot belang voor de welvaart van Walcheren en de scheepvaart.
  • De Scheldewerf heeft in het verleden de bouw van grote schepen gekend. Niet voor niets heet de belangrijke route de De Willem Ruysstraat - genoemd naar het passagiersschip Willem Ruys dat in de jaren 1938-1947 op de Scheldewerf in Vlissingen is gebouwd.

Het iconische architectonische gebaar refereert aan de imposante verschijningsvorm van de statige driemaster met zijn grote zeilen. Het grote overstekende off-white vakwerk draagt de grote buitenruimte van elk appartement. Het loopt optisch door tot boven het bouwblok: een verbijzondering van de bovenste penthouses. In de materialisering verwijst deze 3-deling naar het havenkarakter van Vlissingen: stoer en robuust. Vanaf deze met glas omrande balkons is er een fantastische visuele connectie met de havens.

RoosRos Goes heeft dit project ontworpen in samenwerking met Estuarium Vastgoed en Bouwbedrijf De Delta.

 

We wensen het winnende team veel succes bij het uitwerken van hun plannen!