hero

Groene droom wordt werkelijkheid

Nieuws/10 May 2019

In Delden is deze week de officiële aftrap verricht van de bouw van integraal kindcentrum Magenta. Ruim 280 kinderen waren getuigen van deze gebeurtenis waarbij verschillende ‘borden’ werden onthuld. Daarop stonden de nieuwe naam en het logo van het IKC, de duurzaamheidscores en toegepaste innovaties en de winnende ontwerptekeningen van de leerlingen.

Hoge duurzaamheidscores
De groene droom van de gemeente Hof van Twente wordt werkelijkheid! In Delden komt een van de meest gezonde en duurzame scholen van Europa. Het gebouw voldoet aan Frisse Scholen klasse A en (deels) B, behaalt een gemiddelde GPR-score (dat is de duurzaamheidsbeoordeling van een gebouw) van 9,0 en wordt daarnaast opgebouwd uit zoveel mogelijke circulaire en biologische materialen. Denk bijvoorbeeld aan verduurzaamde houten gevels, isolatiemateriaal van gerecycled papier, biologische vinylvloeren en wanden die zijn afgewerkt met hergebruikt textiel.

Nul-op-de-meter
‘Bij het ontwerp van het integraal kindcentrum is goed gekeken naar de oriëntatie. Grote overstekken aan de zuid-, west- en oostzijde van het gebouw voorkomen dat de school in de zomer teveel opwarmt’, aldus architect Henno Westeneng: ‘Het IKC wordt een aardgasloos gebouw dat geheel in haar eigen energiebehoefte voorziet. Niet alleen de gebouwgebonden energie maar ook het gebruikersdeel wordt duurzaam opgewekt. We spreken dus over een nul-op-de-meter (NOM) school.’

Innovatief klimaatsysteem
IKC Magenta gaat verwarmd en gekoeld worden met geluidsgolven. 'Uniek in de wereld', noemde wethouder Pieter van Zwanenburg het tijdens zijn toespraak. Er is gekozen voor SoundEnergy dat ontwikkelt is door een start-up uit Enschede. Het systeem maakt gebruik van zonnewarmte uit de zonnepanelen op het dak van de school. In de winter zorgt de zon voor 60 procent van de benodigde verwarming. In de zomer wordt het gebouw met de warmte uit de collectoren gekoeld. Dat principe is niet nieuw. Tot op heden werd voor koelen vaak gebruik gemaakt van een warmtepomp. Het toegepaste systeem in Delden maakt echter gebruik van thermo-akoestiek. Een interdisciplinair vakgebied waarin kennis uit werktuigbouwkunde, akoestiek en thermodynamica (warmteleer) samenkomt.

In een ronde, met gas gevulde buis wordt warmte omgezet in akoestische energie - geluid dus! De geluidsgolven, die ontstaan dankzij temperatuurverschillen tussen warmtewisselaars in de buis, verplaatsen zich met soms wel 100 km/u. Daar waar aan de ene kant warmte wordt toegevoegd, wordt aan de andere kant akoestische energie onttrokken en omgezet in koeling. Het systeem houdt zichzelf op gang, heeft geen koelmiddel nodig en is onderhoudsvrij!

Hof van plastic
De leerlingen zijn in het hele ontwerpproces nauw betrokken geweest bij het ontwerp en de duurzame ambities van hun nieuwe school. Door middel van (gast)lessen, workshops en een ontwerpwedstrijd dachten ze mee over hun ‘groene droom’. Dat kreeg deze week, na de officiële openingshandeling, een mooi vervolg. De leerlingen van IKC Magenta en de kinderen van Stichting Kinderopvang Hof van Twente volgden een ‘Hof van Plastic’ programma. De afgelopen twee weken hebben de leerlingen zwerfplastic verzameld en dat werd die ochtend geshredderd en verwerkt tot pennen en materiaal voor de 3D-printer.

Het is de verwachting dat IKC Magenta in het eerste kwartaal van 2020 wordt opgeleverd.

Foto's: Wijnand Kristiaans