hero

Gezondheidscentrum volgens Living Architecture principes

Nieuws/07 October 2020

Een gezonde, natuurlijke inrichting creëren voor het nieuwe gezondheidscentrum in een bestaand, decennia oud bedrijvenverzamelgebouw is geen eenvoudige opgave. Toch is dat wat projectarchitect Simon Hanemaaijer van RoosRos zich voornam. Immers: “Als die hele locatie draait om gezondheid, dan moet het interieur die propositie toch op alle vlakken ondersteunen? Daarom hebben wij in het ontwerp de principes van biophilic design en bouwbiologie volledig omarmd en geïntegreerd.”

Voorkomen is beter dan genezen
VitaSana biedt medewerkers van groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan en andere familiebedrijven een uitgebreid periodiek medisch onderzoek aan. Het leidende principe is een holistische benadering. Vanuit die gedachte worden medewerkers ondersteund in een gezonde leefstijl.

Cirkel van licht, lucht en ruimte
Architect Hanemaaijer vertelt: “In het Pakket van Eisen van de opdrachtgever stonden verschillende punten inzake privacygevoeligheid. Dat alles vroeg in principe om afgesloten ruimtes aan de buitenzijde, met een corridor in het midden. De klassieke oplossing, zeg maar. Maar dat strookt niet met de gedachte van daglicht en een prettige omgeving, waar mensen zich op hun gemak kunnen voelen. Daarom hebben wij de inrichting als het ware binnenstebuiten gekeerd. We hebben de functionele onderzoeksruimtes in het midden geplaatst, zodat er daar omheen een cirkel van licht, ruimte en natuurlijke beweging kon ontstaan.”

Aantoonbaar gezond
Centraal stond de vraag hoe het gebouw aantoonbaar gezond gemaakt kon worden. Vanuit biophilic design en de vooral in Duitsland populaire principes van bouwbiologie is er op vele aspecten binnen het ontwerp gestuurd op natuurlijke principes. Zo heeft Hanemaaijer waar mogelijk daglicht toegevoegd, heeft hij een natuurlijke vormentaal ontwikkeld en heeft hij gezonde materialen, verrassing en verwondering en levend groen in het ontwerp verwerkt. Akoestisch doek tussen de houten latjes aan de wanden dempt geluid, wat zorgt een weldadige rust. Ook in de kleurstelling is gekozen voor rust: een natuurlijk kleurenpallet met groen en blauw is bewezen rustgevend.

Natuurlijke dynamiek
Per 1 september is het gebouw in gebruik genomen. En met succes. Hanemaaijer, trots: “We horen van de medisch specialisten dat ze het gebouw heel prettig vinden werken. Zelfs als we er niet specifiek naar vragen wordt de natuurlijke dynamiek genoemd en geroemd. En daar ben ik heel blij mee!”

Fotografie: Lucas van der Wee