hero

Entdeckung Freude

Verhalen/11 February 2020

Het ene na het andere fenomenale Duitse (leen)woord klinkt op zaal. Dat komt ervan als je een van-oorsprong-limbo naast een van-oorsprong-duitse naast elkaar zet. Zeker als ze allebei Fingerspitzengefühl voor taal hebben. Hoeveel Duitse leenwoorden kent de Nederlandse taal überhaupt? Bij RoosRos hebben we er in ieder geval een aantal bij verzonnen de afgelopen maanden. Geweldig :-)

Entdeckungs Freude is precies de typering die past bij het eerste kwartaal anno domini 2020. We hebben het jaar voor t gemak maar eens in vieren verdeeld. Om in elk kwartaal te werken aan de verdieping van een specifiek thema. En volgend jaar herhaalt zich dat, en dat jaar daarná weer; tot 2025. Zo werken we in 5 jaar-stappen toe naar ein großes haariges kühnes Ziel: a big hairy audacious goal. Een BHAG is een concrete, duidelijke stip op de horizon. Het grote gedurfde dappere doel waar we in Q1 aan werken is ‘vanaf 2025 zijn door RoosRos ontworpen gebouwen aantoonbaar gezond’.

De ambitie is tweeërlei; gebouwen gezond maken en dan ook nog eens aantoonbaar. Je kan immers wel van alles beweren; wat dan ook volop gebeurt in deze tijd van vluchtige nieuwsgaring, halve waarheden en hele leugens, vrolijk verpakt met digitale opsmuk. Vrolijk verpakken doen wij ook graag, maar de inhoud moet wél kloppen.

De ontdekkingsreis vindt ondertussen plaats; en zo komen we op plekken waar sommigen van ons al eens geweest zijn, terwijl anderen hun ogen uit kijken. Over ogen gesproken: we onderscheiden normaliter vijf stuks zintuigen (gezicht, gehoor, reuk, tastzin en smaak). Dat komt goed uit: zo kunnen we in 5 jaar tijd ons elk jaar verdiepen in één van de zintuigen; hoe qua gezondheid deze zich verhoudt tot de gebouwde omgeving. In 2020 is dat het gehoor; ofwel akoestiek. Hoe beleef je architectuur als je je ogen sluit, of überhaupt niet kunt zien?

Omgaan met statistische gegevens, één bron is géén bron, we gaan het ontdekken binnenkort. Gaaf om zelf een paar knappe koppen in huis te hebben die dat uit de doeken kunnen doen. Plus twee studenten die zich met ons in de BHAG vastbijten. In Q1 is de focus daarnaast gericht op lichamelijke en geestelijke gezondheid: het eigen werkveld (meten is weten), reflectie op de PMO, lezingen over gezondheid en lifestyle.

Gaat u mee op reis?

 

Henri Zwerus | directeur-architect