hero

Dubbele winst voor KV13

Nieuws/17 May 2022

Gisteravond heeft de Vereniging Oud-Dordrecht voor de derde keer de Dordtse Puienprijs uitgereikt aan eigenaren van de meest geslaagde gevelrestauratie van de afgelopen twee jaar. Gezondheidscentrum KV13 was genomineerd in de categorie 'herbestemming' en ging er met er met twee prijzen vandoor. Het voormalige verdeelstation wat in co-creatie met eigenaren Michiel van der Ven en Ina Verhagen is getransformeerd tot eigentijds gezondheidscentrum won de juryprijs en de publieksprijs!  

Jury
De jury was lovend over de transformatie van het voormalige verdeelstation en zei hierover het volgende: “De herbestemming tot een gezondheidscentrum heeft het gebouw 70 jaar na de bouw pas echt geopend. Er is een modern bedrijfsverzamelgebouw gecreëerd waarin de historische ambiance zal bijdragen aan een fijn werkklimaat.’ Met name de toegepaste maatvoeringen is door de jury bekroont. Ze verhouden zich prachtig tot de dimensies van het oorspronkelijke gebouw en geven er tegelijkertijd een moderne feel aan. Ook met de publieksprijs won het zorggebouw met het over grote deel van de stemmen.

Stroom
Het multifunctionele zorgcentrum van artsencollectief Stroom is gevestigd in een karakteristiek voormalig transformatorgebouw. Dit industriële monument is getransformeerd, met respect voor de rijke historie ervan. Bij de renovatie is zoveel mogelijk van het oorspronkelijke karakter behouden en zelfs versterkt. Waar mogelijk is gebruik gemaakt van bestaande materialen uit het gebouw en inspirerende vintage meubels.

De gevel
In de gevel zijn de verticale lijnen in het oorspronkelijke metselwerk geaccentueerd door toevoegingen van smalle verticale glaspartijen. Deze stroken lopen door over de nieuwe verdiepingsvloeren en sluiten aan de bovenkant aan op de bestaande vierkante ramen met betonkaders. De lichtopeningen maken het gebouw aanzienlijk opener en transparanter waarbij de historische karakteristiek is gerespecteerd.

Wil je meer weten over dit project? Klik dan hier!