hero

Donor skelet

Nieuws/19 February 2024

RoosRos Architecten en Dura Vermeer Bouw Zuid werken nauw samen in de creatie van een modern schoolgebouw voor het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. Het project onderstreept het circulair bouwen, waarbij gebruik wordt gemaakt van ‘donorstaal’ afkomstig van Urban Miner, een dochteronderneming van Dura Vermeer en een voorloper in circulaire bouwmaterialen.

 

Rutger Veldhoen, directievoorzitter van Dura Vermeer Bouw Zuid: "Met dit vooruitstrevende project onderstrepen we onze toewijding aan duurzaamheid en circulariteit. Het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven is niet alleen een schoolgebouw, maar een levend bewijs van onze innovatieve benadering om een circulaire toekomst vorm te geven. We creëren niet alleen structuren, maar duurzame veranderingen voor de generaties die komen."

Integraal onderdeel van proces
De samenwerking tussen RoosRos Architecten, Klimaatservice Holland, Goudstikker de Vries, de gemeente Eindhoven en uiteraard gebruiker, illustreert de gedeelde visie op duurzaamheid en innovatie. Dit project vertegenwoordigt een verschuiving in denken en handelen, waarbij hergebruik van materialen niet alleen een groen statement is, maar een integraal onderdeel van het ontwerp- en bouwproces.

Andere benadering
"De stalen balken zijn grondig getest, bijvoorbeeld op Chroom 6 en staalkwaliteit, en zijn in een staat gebracht waarin ze opnieuw kunnen worden gebruikt. Het profiel blijft behouden, maar er worden nieuwe kop- en voetplaten op aangebracht.” aldus Dura-projectleider Harm Wingens. “Het ontwerp is gebaseerd op deze hergebruikte balken, en niet andersom. Het is echt een andere benadering. Bovendien worden aluminium kozijnen, banken, leuningen, bestrating en vele andere materialen op een vergelijkbare circulaire manier hergebruikt. Het is echt prachtig om zo met circulariteit bezig te zijn."

Positieve verandering
Architect Roel Kosters: “Door te werken met gerecyclede materialen en deze doelgericht toe te passen in het ontwerp, dragen we bij aan een duurzame toekomst. In plaats van afval worden materialen nieuwe grondstof. Geweldig toch?”

Dura Vermeer Bouw Zuid
Urban Miner
Klimaatservice Holland
Goudstikker de Vries
RoosRos Architecten