hero

Delta Medical Center

Nieuws/04 November 2020

Het afgelopen half jaar zagen we hoe de coronapandemie voor grote overbelasting van de medische sector zorgde. RoosRos heeft samen met Jan Snel, Vehold, Siemens Healthineers, Medexs en Dräger gekeken hoe we kunnen voorkomen dat het snel oplopende aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnamens een onevenredige druk legt op de bestaande zorginfrastructuur. Het resultaat is het Delta Medical Center: een goede oplossing om de reguliere zorg door te laten gaan, coronapatiënten en hun families de benodigde aandacht te blijven geven en de economie zo min mogelijk te raken. 

"Het is pompen of verzuipen in de verpleeg- en ziekenhuizen'' aldus premier Rutte in de persconferentie van gisteren. ''De urgentie van een pandemieziekenhuis wordt toch steeds hoger als je het mij vraagt'', zegt projectarchitect Mark Boschman. ''In de regio waar ik woon zijn de ziekenhuizen afgelopen week al meerdere keren gesloten vanwege een grote toestroom aan patiënten."

Harry van Zandwijk van Jan Snel: “We hebben gekeken naar de uitdagingen op het gebied van de coördinatie en logistiek van patiëntenzorg op landelijk en regionaal niveau. En naar de inzetbaarheid van medisch personeel op de korte en lange termijn. Hier is het initiatief Delta Medical Center (DMC) uit voortgekomen. Wij denken dat een pandemieziekenhuis de beste manier is om de huidige uitdagingen op te lossen. We kunnen dit ziekenhuis in modulaire vorm in recordtijd bouwen (nu starten betekent in de zomer operationeel), kwalitatieve zorg bieden, de capaciteit indien nodig opschalen en de kosten beperkt houden (naar schatting 2,94 euro per Nederlander per jaar).

Het plan is inmiddels uitgewerkt en we zijn met verschillende partijen in gesprek. We hopen dat zij samen met ons groots durven te denken en twaalf maanden of anderhalf jaar vooruit durven te kijken. Nederland snakt immers naar daadkrachtig leiderschap met oog voor de lange termijn, want een jojo-beleid leidt tot meer economische en sociale schade. Dat moet anders, daarom reiken we de hand. Wordt ongetwijfeld vervolgd.”