hero

DC Dylan Steel Solutions

Werken/28 October 2022

Er is in Nederland veel te doen over de ‘verdozing’ van ons landschap, door de talloze grote en anonieme distributie- en servercentra die lukraak langs snelwegen worden gebouwd. Dus toen RoosRos de opdracht kreeg om in Dordrecht het nieuwe distributiecentrum annex kantoor van Dylan Steel Solutions te bouwen, stond vooraf vast dat dit meer zou worden dan een anonieme doos.

Dylan Steel Solutions

Dylan Steel Solutions is een bedrijf dat stalen buizen, fittingen en flenzen levert aan de energiesector, de offshore en de petrochemische industrie. Voor hun nieuwbouwlocatie op Kil IV, een nieuw, duurzaam bedrijventerrein in Dordrecht, had Designlogic het masterplan gemaakt. RoosRos werd gevraagd zorg te dragen voor de architectonische uitstraling van het 35.000 m2 grote distributiecentrum, inclusief het volledige ontwerp van het kantoor voor Dylan Steel Solutions.

 

Stoer en doordacht

Projectarchitect Henk de Gelder had een missie: ‘Ik wilde een zelfstandig architectonisch object realiseren. Dus niet zomaar een doos met een kantoor, maar een zorgvuldig ontworpen distributiecentrum. De schaal, het ritme, alles moest optellen tot een mooie totaalcompositie met een markant kantoor als eye-catcher. Het moest een stoer en doordacht gebouw worden, dat past bij Dylan Steel.’

 

Verrijken van eenvoudige vormen

Efficiënt bouwen leidt vandaag de dag steeds vaker tot weinig aansprekende rechttoe-rechtaan volumes. Bij Dylan steel speelde De Gelder met het volume om juist te zorgen voor accenten, geleding en het verzachten van het grote volume. Door de kantoorruimten buiten de rooilijn van de hal te plaatsen, ontstaan er fraaie accenten. Met het hoofdkantoor van Dylan Steel als kopstuk, waarbij De Gelder gespeeld heeft met de structuur en transparantie van de gevel.

 

Verticaal lijnenspel rondom

Van buiten wordt het ontwerp van De Gelder getypeerd door de verticale lamellen in de gevel. Dit is passieve zonwering om de warmtelast binnen te minimaliseren. Diezelfde ribstructuur hebben De Gelder en zijn team toegepast op de gevel van het warehouse, waardoor je rondom een verticaal lijnenspel krijgt. Dit heeft rondom hetzelfde grid, waardoor er samenhang ontstaat tussen het kantoor en de distributiehal. De lange zijdes van de distributiehal hebben eenzelfde lijnenspel, maar minder intensief, dus met een grotere afstand tussen de verticale ribben. Zo krijgt iedere gevel een eigen karakter, binnen hetzelfde lijnenconcept. De kopgevel van het kantoor kreeg een spannend reliëfspel, dat onder invloed van zonlicht de hele dag door verandert en zo een mooi contrast vormt met de verticale belijning van de gevels.

 

BREAAM NL

Bij RoosRos is een van de pijlers onder ons werk de ambitie om groen en gezond te bouwen. De Gelder: ‘Met dit doel in het achterhoofd heeft het nieuwe distributiecentrum van Dylan Steel een groot deel van het 35.000 m2 grote dak vol liggen met zonnepanelen. Het grootste gedeelte van de energiebehoefte van het gehele complex wordt duurzaam opgewekt. Onder de parkeerplaats is een waterretentiesysteem gerealiseerd. Het systeem geeft overtollig regenwater langzaam af aan het rioolstelsel, om zo overstromingen aan het oppervlaktewater te voorkomen. In het kantoor zijn twee groene ‘longen’ gecreëerd. Daardoor is er veel daglichttoetreding in het gebouw, met doorzichten en groen. Ook heeft het dak noordlichtkappen. Door deze oplossing krijgt het kantoor prachtig zacht daglicht binnen zonder enige warmtelast, omdat de zon niet rechtstreeks naar binnen schijnt. Al deze voorzieningen hebben ertoe geleid dat het gebouw van de onafhankelijke certificeringsinstantie BREAAM-NL het label Very Good kreeg. En daar zijn wij trots op!’

 

Fotografie Lucas van der Wee