hero

Circulaire MFA Boezem & Co in gebruik genomen

Nieuws/12 November 2020

In de multifunctionele accommodatie MFA Boezem & Co in Oud-Beijerland is hoog ingezet op het hergebruiken van materialen en reststromen. Materialen uit onder andere woningen, die zijn gesloopt, zijn geoogst en ingezet als bouwmateriaal.

 

Houten vloer- en dakbalken van de woningen zijn als dragende binnenspouwbladen gebruikt. De oude vloerplanken zijn verwerkt tot een demontabel houten lamellen plafond, letterlijk en figuurlijk up-cycling. De gevelpuien zijn gemaakt van geoogste gelamineerde spanten en oude meerpalen zijn tot dakrand verwerkt. Thermische en akoestische isolatiematerialen zijn vervaardigd uit oude spijkerbroeken, ingezameld door schoolkinderen uit Oud-Beijerland.

Rondom de gedemonteerde woningen lagen trottoirtegels met verschillende gekartelde kantafwerkingen. Deze tegels zijn gehalveerd en verwerkt in de gevels als metselwerk. Verder zijn er materialen gebruikt die bij andere bouwwerken ‘over’ waren en in de loods van de aannemer waren opgeslagen zoals partijen wand- en vloertegels en muurverf.  Bijzonder is ook de demontabele fundering bestaande uit stelconplaten met daarop funderingsstroken met een nastelmogelijkheid voor de vloeren.

De nieuwe MFA is maatschappelijk breed gedragen en gerealiseerd door de inzet van de gemeenschap. Ook is de MFA een voorbeeldproject voor (basisschool) leerlingen. Educatie wordt als belangrijk middel gezien om de circulaire economie vorm te geven. Boezem & Co is daar een zichtbaar resultaat van!

Betrokken partijen: IMd Raadgevende Ingenieurs, Jongekrijg + Maasbouw, Gemeente Hoeksche Waard, HW Wonen
Fotograaf: Lucas van der Wee