hero

Circulair bouwen

Verhalen/22 January 2024

In ons feestelijke jubileummagazine nemen architect partners en directieleden ons mee in het hart van RoosRos Architecten door middel van een persoonlijke blog. In deze blog schrijft Mark Boschman over het streven naar 100% circulair bouwen.  

Vanuit onze missie Respectvol Rentmeesterschap zijn we bij RoosRos continu op zoek naar manieren om duurzamer te bouwen. Een manier om zowel minder grondstoffen te gebruiken als CO2-uitstoot te reduceren is het hergebruiken van bouwmaterialen en gebouwen. Ons huidige kantoor, maar ook het kantoor in de oude vlasschuur in Nieuw Beijerland zijn daar mooie voorbeelden van. Ook in verschillende projecten hebben we de eerste stappen gezet op weg naar 100% circulair bouwen.

Wat die projecten succesvol maakte was dat wij al bij de pitch onze ambitie goed neer hebben kunnen zetten. Die ambitie werd gedeeld door onze partners en opdrachtgevers en daarmee ontstond er draagvlak om de issues die volgen uit een keuze voor circulair bouwen, bijvoorbeeld hogere sloopkosten of een andere esthetische uitstraling, samen te tackelen. Dat draagvlak is nodig, omdat het nu vaak nog makkelijker en voordeliger is om nieuwe materialen te gebruiken.

Ik vind het heel belangrijk om door te gaan op de weg naar 100% circulair bouwen. Omdat we dan minder of geen nieuwe materialen nodig hebben die moeten worden gewonnen, vervoerd moeten worden, et cetera. Ook heeft deze manier van bouwen direct impact op het verlagen van onze CO2-uitstoot. Inmiddels weten wij bij RoosRos dat op het pad naar 100% circulair bouwen, ambitie het toverwoord is.

Bij een aantal projecten lukte het ons om in een heel vroeg stadium alle stakeholders aan tafel te krijgen. En zo van onze ambitie een gedeelde ambitie te maken. Maar nog te vaak lukt dit niet. Als de taken en bijbehorende budgetten al verdeeld zijn voordat wij betrokken raken, is het in de regel te laat. Ervaring leert dat partijen dan best willen, maar dat de eerder gemaakte keuzes niet meer veranderd kunnen worden.

Daarom doe ik, in het jaar van onze 70ste verjaardag, graag een oproep aan alle gemeenten, schoolbesturen, onderne­mers en andere partijen met plannen om te bouwen: neem je circulaire ambities al vanaf dag 1 mee in jullie initiatieffa­se. Te vaak zijn wij nu nog de initiators. Maar een betere we­reld bouwen, eentje waarin wij ook over 70 jaar nog samen mooie en circulaire gebouwen kunnen neerzetten, moeten we echt met zijn allen doen.

Mark Boschman