hero

Circulair bouwen is (eindelijk) het nieuwe normaal

Verhalen/09 February 2023

Dat circulair bouwen de enige weg voorwaarts is voor ons als architecten, ontwikkelaars en opdrachtgevers, was al langer duidelijk. Bij RoosRos Architecten hebben wij alles wat met het verduurzamen van ons vak te maken heeft dan ook hoog op onze prioriteitenlijst staan. Enerzijds vanuit onze missie, Respectvol Rentmeesterschap, anderzijds omdat wij dat gewoon heel erg leuk vinden. Wij willen voorop lopen in het ontwikkelen van ons vak en circulariteit is zonder twijfel een speerpunt in die ontwikkeling. Daarom gaan wij graag pilotprojecten aan die de grenzen van ons vak opzoeken en verleggen.

Zo werden we in 2021 binnen Dutch Design Week partner van The Embassy of Biobased and Circular Building. Binnen dit samenwerkingsverband hebben we in 2021 The Exploded View Beyond Building mede ontwikkeld. Deze iconische tentoonstelling in de vorm van een huis bestond volledig uit biobased materialen en circulaire bouwmethoden. De kennis die we daar opgedaan hebben, nemen we sindsdien mee in veel van onze nieuwe projecten.

Een ander grensverleggend project waar we trots op zijn is Boezem & Co. Bij het ontwerpen van deze multifunctionele accommodatie in Oud-Beijerland, hebben wij als leidend principe Bouwen met afval aangehouden. Vanzelfsprekend bracht dit de nodige uitdagingen met zich mee, maar uiteindelijk is het gelukt om een mooi, functioneel en toekomstbestendig gebouw te realiseren dat zo goed als helemaal van geoogste materialen gemaakt is. Of, in gewone mensentaal, van restafval en bouwafval.

Na een aantal jaren verkennen en pionieren, is nu de tijd van pilotprojecten voorbij. Sinds 2018 zijn wij partner van Cirkelstad. Binnen dit netwerk hebben pionierende publieke én private organisaties één taal ontwikkeld voor circulair bouwen: Het Nieuwe Normaal. Het Nieuwe Normaal toetst bouwprojecten op tien aspecten die raken aan materiaalgebruik, adaptief bouwen, gezonde materialen, carbon based design, etcetera.

In de Week van de Circulaire Economie wordt de digitale handreiking van Het Nieuwe Normaal gelanceerd. Wij zijn trots dat we als architectenbureau bijgedragen hebben aan dit belangrijke initiatief en dat we de uitgangspunten toepassen in ons werk. Circulariteit is bij RoosRos al enige tijd het nieuwe normaal.

Dat betekent echter niet dat we nu klaar zijn. Ons vak staat nooit stil. We hopen dan ook dat we gemeenten, ontwikkelaars en opdrachtgevers kunnen vinden die ons willen uitdagen. Die ons inspireren en ons de ruimte geven om zij aan zij de grenzen van circulair bouwen nog verder te verleggen. Voelt u zich aangesproken? We horen graag van u!

Mark Boschman
Architect-partner RoosRos Architecten