hero

Brandweer(t)huis in Klaaswaal

Nieuws/01 July 2019

Zaterdag 29 juni was het officiële moment daar, de opening van de brandweerkazerne in Klaaswaal. RoosRos heeft hierbij het initiatief genomen om in co-creatie met Bogaerds Architecten & Ingenieurs de architectonische werkzaamheden te verrichten, hiermee is lokaal met lokaal realiteit geworden. Samen met de burgemeester Govert Veldhuijzen, directeur Veiligheidsregio ZHZ Carlo Post, operationeel manager John van de Bergh en alle korpsleden werd er een groot lint doorgeknipt om deze nieuwe post te openen.

De gevel van de nieuwe kazerne is bekleed met verticaal geplaatste houten delen. Die refereren aan de zwarte gepotdekselde boerenschuren in de omgeving. In het zwarte volume is een messscherpe insneden gemaakt gevuld met aluminium en glas.

Als de brandweer
Snelheid is een leidend thema in het ontwerp van de kazerne. De plattegronden, de situering en het omliggend terrein zijn ingericht vanuit de gedachte: iedere seconde telt. De voorzijde van het gebouw is een grote transparante opening. Achter helder glazen deuren staan de brandweerwagens gestald. Op de begane grond bevinden zich de remise en de uitrukfaciliteiten. Op de verdieping zijn de vergader- en kantinefaciliteiten.

Naast deze kazerne in Klaaswaal hebben we ook de kazerne in OudBeijerland, Papendrecht en Renswoude ontworpen.