hero

Bio~logica

Verhalen/13 December 2023

In ons feestelijke jubileummagazine nemen architect partners en directieleden ons mee in het hart van RoosRos Architecten door middel van een persoonlijke blog. In deze blog schrijft Simon Hanemaaijer over hoe we bio~logica toepassen in onze concepten.  

Onze missie Respectvol Rentmeesterschap ligt mij nauw aan het hart. Ik denk veel na over manieren om vanuit die missie te komen tot een aantoonbaar toekomstgericht en gezonde leefomgeving.

Bij RoosRos zijn we steeds meer bio~logica gaan toepassen in onze concepten. Denk aan biobased bouwen, het werken met hernieuwbare materialen om het milieu minder te belasten. Of biophilic design, dus vormgeving die inspeelt op onze relatie met de natuur. Dit levert een aantoonbaar gezonde leefomgeving op. Bouwbiologie sluit daar met een ademende gebouwconstructie goed op aan. En daarnaast is biomimicry, het nabootsen van intelligente principes uit de natuur, nog een gebied waar veel te winnen is om onafhankelijker te worden van technische installaties.

Veel mooie ideeën, zeker als integraal concept. Maar nog te vaak sneuvelen die vervolgens in het proces. De automatische reflex in bouwprojecten is vaak nog om het te houden bij het bekende: terugvallen in gemakzucht en risicomijdend gedrag. Behalve het integreren van bio~logica in onze ontwerpen, ligt er voor architecten dus ook een taak om draagvlak te creëren voor dit gedachtegoed. We zullen dit verhaal moeten uitdragen. De aandacht gaat nu vaak uit naar het verkleinen van negatieve impact van gebouwen op het milieu. Dat blijft voor veel mensen echter abstract én negatief. Terwijl men juist enthousiast wordt als het concreet gaat over een gezonde leefomgeving en het direct vergroten van de positieve impact hierop. Het mes van bio~logica snijdt dus aan twee kanten: gezond én toekomstgericht. Het is de manier om duurzaamheid sexy te maken.

Ik denk dat bio~logica van zichzelf aantrekkelijk is. Mensen voelen zich beter in de natuur dan in een technische omgeving. Sla maar een tijdschrift open: overal biophilia. Ronde vormen, houten accenten en natuurlijke materialen, kleuren en texturen. Idem dito in kunst en grafische vormgeving. De culturele voorlopers weten het dus al, nu de grote massa nog.

Wij gaan ons daar de komende jaren verder sterk voor maken. Ik kom namelijk steeds meer tot het inzicht dat bio~logica eigenlijk de enige weg voorwaarts is. Niet alleen voor RoosRos, maar voor onze hele branche en uiteindelijk de hele maatschappij. Uiteraard is dit niet ineens voor elkaar in de conservatie bouwwereld. Zolang de koers maar goed is. Voor nu is het bio~logica waar al mogelijk, fossiel waar nog nodig. Uiteraard omarmen wij bij RoosRos deze ontwikkeling volledig. En ik verheug me erop er in de toekomst nog veel krachtiger mee naar buiten te treden.

U hoort natuurlijk van ons!

Simon Hanemaaijer