hero

Biobased gebouw voor vernieuwend onderwijs

Nieuws/03 March 2021

Geen klaslokalen, maar een open leeromgeving voor zelfstandig ontdekken en onderzoekend onderwijs. De Gummarusschool in Steenbergen krijgt binnenkort vernieuwend onderwijs in een prachtig biobased gebouw. RoosRos ontwierp een kleinschalig, warm en natuurlijk schoolgebouw, waar kinderen van 0 tot 13 jaar de hele dag kunnen leren en spelen. De uitbreiding van de Gummarus past in de ambitie van opdrachtgever Lowys Porquinstichting (LPS) om bestaande scholen te verduurzamen en aan te passen aan het toekomstige onderwijs.

Open leeromgeving
Het nieuwe onderkomen wordt een inspirerende en vooral ook stimulerende leeromgeving waar kinderen zich goed kunnen ontwikkelen. Een open school met instructieruimtes, leerpleinen en (besloten) plekken om te spelen, te lezen en te onderzoeken. Duidelijk afgebakende zones voor ontmoeting en interactie of juist voor stilte en concentratie.

Hout als basis
Architecten Mark Boschman en Nikki de Boer ontwierpen dit gebouw. Nikki: “Het uitgangspunt voor basisschool Gummarus was om voornamelijk met biobased materiaal te bouwen. Zo heeft de uitbreiding niet alleen een houten uitstraling als het gaat over de gevelbekleding, maar is ook de hele constructie gemaakt van hout en wordt er gebruik gemaakt van houtvezelisolatie. De wens van de school was dat kinderen gestimuleerd en geïnspireerd worden, zowel in het onderwijs als met het gebouw, om later duurzaamheid en circulariteit als vanzelfsprekend te ervaren. Daarom zijn bijvoorbeeld ook de houten balken van de dakconstructie in het hele gebouw nog in het zicht en zijn er hergebruikte trottoirtegels toegepast in de plint. Ook het schoolplein wordt groen ingericht, wat kinderen de ruimte geeft om te bewegen en te spelen in een uitdagende en natuurlijke omgeving. Inspirerend en educatief!”

Energieneutraal
In het interieur wordt het hout aangevuld met subtiele accenten in lichte kleurtinten, zodat de school een oase van rust uitstraalt. Het gasloze gebouw krijgt een decentrale ventilatie met naverwarming en een CO2-regeling per ruimte. Het zorgt er voor dat het gebouw energieneutraal wordt. Daarnaast voldoet het gebouw aan Frisse Scholen klasse B.

Het houten casco staat inmiddels overeind en momenteel is men volop bezig met de afbouw. De uitbreiding is naar verwachting over een aantal weken gereed.