hero

Bierbrouwerij of museum

Nieuws/17 January 2019

Een bierbrouwerij of huisvesting van een museum. Ontwerpwedstrijd SLIMCirculair gaat verder en in deze fase gaven Cirkellab en RoosRos Architecten een masterclass voor studenten bouwkunde van het Da Vinci College. Op zoek naar een herbestemming voor De Biesboschhal in Dordrecht.

De studenten kwamen met een aantal schetsontwerpen en voorstellen voor de loods. Van binnenspeeltuin, bierbrouwerij tot aan huisvesting van het Binnenvaartmuseum. Daarnaast waren er al een aantal eerste ideeën om de herbestemming circulair te realiseren. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk gebruik te maken van de bestaande indeling van het pand, een ‘box-in-box’ principe te creëren waardoor de loods makkelijker te verwarmen is, gebruikte kozijnen en ramen her te gebruiken voor binnenmuren en biobased materialen als verf en kokosisolatie in te zetten.

Oogsten
Om deze ontwerpen nog verder aan te scherpen hebben Cirkellab en RoosRos de studenten meegenomen in allerlei concrete, circulaire voorbeelden in de bouw en invulling daarvan. Vervolgens gingen de studenten op ‘ontdekkingstocht’ in het pand, de nabije omgeving of online om nog meer inspiratie op te doen voor hun ontwerpen. Zo heeft een groep online onderzocht welke bedrijven in de buurt gevestigd zijn. Dit om na te gaan of er mogelijkheden zijn om daar restmaterialen te ‘oogsten’ voor deze herontwikkeling. Zij kwamen tot de ontdekking dat onder andere Peute Papier Recycling een bron kan zijn voor isolatiemateriaal.

Lagen
In een brainstorm werd de functie van het pand nader aangescherpt met oog op circulair. Bijvoorbeeld een ‘gewone’ sportschool werd omgedoopt tot een sportschool waarbij de toestellen energie opwekken om je telefoon op te laden en douches worden geïnstalleerd die water circuleren. Tenslotte gingen ze aan de slag met hun eigen ontwerpen om die laag voor laag uit te werken; de locatie, de constructie, de gevel, de installaties, de inrichting/indeling van het pand en de losse elementen zoals meubilair. En daarbij uiteraard innovatieve, circulaire oplossingen te verzinnen.

Volgende week moeten alle groepen zich presenteren voor de jury in een Dragon Den-setting. De beste ideeën worden gekozen om mee te doen aan de landelijke competitie.