hero

ABI Haarlem

Nieuws/11 June 2020

Een high tech uitstraling, een grote mate van transparantie en hoge duurzaamheidambities kenmerken het nieuwe bedrijfspand van ABI. Het bedrijf produceert sinds 1955 speciale aandrijvingen. Het ontwerp is eigenlijk een metafoor, gebaseerd op de verwerkingsmethodiek van de eigen producten. Het gebouw is als ‘ruw blok materiaal’ op de locatie geplaatst en voorzien van ‘verfijnd gefreesde’ openingen met geraffineerde details.

Metafoor
Projectarchitect Jos Hermans: “Het concept bestaat uit een ruw blok metaal waar – ‘door middel van cnc-freestechniek’ - uitsnedes in worden gemaakt. De huid van het gebouw bestaat uit verschillende materialen die samen een geraffineerd samenspel vormen tussen ongepolijst en glad oppervlak. Dit concept sluit aan bij het proces van de fabricage van de producten van ABI. De organisatie van de plattegronden is functioneel en gericht op zicht en transparantie. Vanuit de kantoren is zicht op het productieproces en op de buitenwereld. Voor de entree ligt een omsloten groene tuin”.

RoosRos verbindt
De samenwerking komt voort uit een gewonnen prijsvraag, waarna RoosRos in nauwe samenwerking met de gebruikers het proces en het gebouw heeft vormgegeven. Gedurende het hele ontwerpproces was samenwerking de rode draad. Een mooie verbinding tussen de daadwerkelijke gebruiker en de architect. Opdrachtgever Paul de Bie: "We zijn heel blij met het ontwerp en kijken uit naar het fraaie resultaat".

Projectteam: Jan-Pieter Bos, Rob Franken, Steffan Hegeman, Jos Hermans, Jeroen Maliepaard, Wilco van Straten