de Spaaihoeve

Het ontwerp voor de Spaaihoeve is onconventioneel op meerdere vlakken. Dat begint met de gedachte van een school als loft. Een open vrij-indeelbare onderwijsvloer, zonder gangen en traditionele lokalen om toekomstgericht onderwijs te kunnen geven. En een hoofdconstructie van hout is heden ten dage ook niet vanzelfsprekend.

Niet alleen in de naam, maar óók in het ontwerp zit een knipoog naar de Spaaihoeve. Een voormalige boerenhoeve op die plek, gebouwd met boerenverstand. De keuze voor een houten constructie was voor velen niet de meest voor de hand liggende. Denk aan budgetten, weerstand in relatie tot gangbare processen en weerstand in andere ogenschijnlijke vanzelfsprekendheden. Waarom treden we dan toch buiten de gebaande paden? Omdat wij, school en architect, geloven in gezonde onderwijsomgeving, gebouwd met gezonde biobased bouwmaterialen.

Schoolleider Lenny Voets: "Op dit moment hebben we heel veel aanvragen uit heel Nederland van diverse scholen die graag een keer bij ons willen komen kijken."


Projectteam: Lizzy van den Berg, Coen Bouwmeester, Simon Hanemaaijer, Jan-Willem de Jong, Jaap Orgers en Sander Ros
Eindhoven