Driestar College

Het project bestaat uit de nieuwbouw van het Driestar College, vier sportzalen, sportkantine, parkeergarage, schoolplein en fietsenberging. Alles op een klein kavel, pal naast een bestaande school. Dat vroeg om inventief ruimte gebruik. Zo ontstond dit krachtige stedenbouwkundig ensemble.

Architect Martijn van Leeuwen: “Het zit slim in elkaar; het plein van het Driestar College is op het dak van de parkeervoorziening ontworpen, de fietsenberging onder het lesgebouw. De fietsenstalling van het naastgelegen Da Vinci College vind je onder het opgetilde deel van de sportaccommodatie. Eén van de highlights is de trap naar het plein. Die maakt een mooie verbinding met de openbare ruimte, de wandelzone langs het water de Poelwetering.”

De sportaccommodatie heeft een zelfde slimme indeling. Aan het plein zitten alle entree- en kantinefuncties. Tussen de sportzalen zijn de kleedruimtes geplaatst. De aanliggende scholen hebben elk hun eigen entree en verkeersstroom. Buiten schooltijd gebruikt basketbalvereniging BS Leiden de zalen. Het complex is geschikt voor rolstoelbasketbal, heeft brede gangen, ruime liften en speciale sanitaire voorzieningen. Dankzij de goede samenwerking met de scholen en basketbalverenging kwamen we tot dit breed gedragen ontwerp.

In de constructie zijn hout en staal op beton verwerkt. De houtelementen zorgen voor een aangenaam binnenklimaat en prettige akoestiek. In het interieur van de sporthal is geel de opvallende accentkleur. Dat contrasteert mooi met het hout en beton. En zorgt voor een lichte, frisse en eigentijdse sfeer.

Projectteam: Rene van den Brom, Frans van Heemst, Martijn van Leeuwen en Daan Font Freide
Beeld: Bouwbedijrf De Vries en Verburg
Leiden