"Krachtige sculptuur in wijkcentrum"

PKN Oosterkerk

In het nieuwe centrum van de wijk Oosterheem in Zoetermeer is in het voorjaar van 2014 het multifunctionele kerkgebouw opgeleverd; de Oosterkerk. Het multifunctionele kerkgebouw is gericht op ontmoeting.

De Oosterkerk staat midden in een winkelgebied aan de rand van het centrum van Oosterheem, pal langs de toegangsweg. Het gebouw heeft een uitgesproken vormgeving met een hoog en een wat lager gedeelte en past goed binnen de omgeving. Aan de hoge zijde liggen woontorens en winkels, aan de lage zijde eengezinswoningen, met daarachter weer appartementen. De kerk staat op een plein, vrijstaand in de ruimte, als een sculptuur. Door de uitgesproken vorm, de overkragingen en het gebruik van donkere baksteen is het een herkenbaar en krachtig icoon geworden.

Projectarchitect Mark Boschman van RoosRos Architecten uit Oud-Beijerland: “Het gebouw is heel helder en eenvoudig van opzet. Het dakvlak is over de diagonaal van het gebouw in twee delen ‘geknipt’. De dakvlakken zijn met een verschillende helling ontworpen, waardoor er een hoogteverschil tussen de vlakken ontstaat. De uitnodigende entree ligt in het laagste gedeelte, aan de centrumzijde. Vanaf de entree loopt het gebouw in hoogte op. De kerkzaal bevindt zicht in het hoogste deel van het gebouw. Tussen het hoge en het lage dakvlak bevindt zich een opening, waartussen glas in verschillende blauwtinten is geplaatst. De lichtinval zorgt tijdens kerkdiensten voor mooie kleuren op de witte wanden van de kerkzaal.”

De bouwcommissie van de kerk had als eis dat het een multifunctioneel gebouw moest worden waar ontmoeting centraal staat. De kerkzaal is introvert en sereen van karakter waarbij een accent ligt op het verticale, het Licht komt van boven. De rest van het kerkgebouw is zeer extravert van karakter en legt een directe verbinding tussen de royale en transparante ontmoetingshal en de openbare buitenruimte. Vanuit de centrale hal is er een doorgaande zichtlijn op het liturgisch centrum. De kerk bevat verder vergader-, kantoor- en facilitaire ruimtes. Op de eerste verdieping is een jongerencentrum met een eigen entree, en zijn er meerdere zalen waar activiteiten kunnen plaatsvinden en mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Projectteam: Hans Roos, Mark Boschman, Matthijs van den Berg
Zoetermeer