hero

IJsselcollege Capelle aan den IJssel

Het IJsselcollege in Capelle aan den IJssel biedt de onderwijsrichtingen vmbo, mavo havo en vwo onder één dak. RoosRos Architecten ontwierp het veelkleurige gebouw, bedoeld als stimulans voor de onderwijsvisie en een thuis voor de leerlingen. 

De huisvesting van vmbo, mavo, havo en vwo in één schoolgebouw creëert kansen voor unieke samenwerkingen. In het originele programma van eisen stonden de stromingen ‘met de rug’ naar elkaar en hadden ze separate aula’s. Tijdens een interactief proces met de gebruikers ging de architect op zoek naar de vraag achter de vraag, de kern van de opgave. Dat resulteerde in het ontwerp waarbij de leerrichtingen face-to-face verbonden zijn. In het hart is ruimte voor gezamenlijk eten, studeren, chillen en ontmoeten.

De aula heeft echt een wauw-effect op de leerlingen”, vertelt Jos Jacobs, namens de Raad van Bestuur begeleidde hij het ontwerp- en bouwproces. “De samenwerking gaf vanaf het eerste moment veel vertrouwen. Tijdens de ontwerpsessie met gebruikers werden onze ideeën direct uitgewerkt in een 3D model. Zo werd het plan gevisualiseerd en konden we beslissingen snel nemen.

Ruwe Bolster, blanke pit
Het IJsselcollege is kostenefficiënt ontworpen en relatief makkelijk bouwbaar door een slimme en compacte hoofdstructuur. De onderwijsvleugels zijn sober en doelmatig ingericht. Extra kwaliteit is verwerkt in het hart. Dat opvallend is door materialen en detaillering. De architectuur van het IJsselcollege kenmerkt zich het beste door de beeldspraak: ruwe bolster, blanke pit. De antraciet, robuuste schil met haar eenvoudige contouren maakt een statement in de omgeving. De variatie in raampartijen en de verschillende gevelopeningen creëren dynamiek. De binnenwereld ‘springt’ op deze plekken naar buiten. De uitsparingen en erkers zijn, in contrast tot de gevel, licht vormgegeven. Het atrium vormt het centrum van de school. Een dynamisch lijnenspel met afgeschuinde trappen en atriumranden zorgen voor een spannende, ruimtelijke beleving.

Rust vs. rumoer
In het ontwerp is het onderwijs verdeeld in diverse zones. Vanuit het hart, via de lockerruimtes en de leerpleinen, bereiken leerlingen de onderwijsvleugels waar rust en concentratie heerst. De praktijklokalen bevinden zich op de begane grond, daar is bijvoorbeeld het lokaal voor motorvoertuigentechniek via overheaddeuren ook vanaf de buitenkant toegankelijk. De begane grond heeft veel glas, prettig daglicht en etaleert bovendien het onderwijs naar de buitenwereld. Ook in het interieur is veel glas verwerkt. Vanaf de leerpleinen maar ook vanuit de lokalen en de personeelsruimte is door de raampartijen zicht op het atrium.

Innovatieve installaties
Luchtbehandeling en ventilatie spelen een belangrijke rol bij het creëren van een goed werk- en leerklimaat. In het IJsselcollege is het innovatieve BaOpt-systeem toegepast. Dit werkt op basis van luchtdruk. Nieuw toegevoerde lucht mengt met de lucht die al in de ruimte aanwezig is. Door een lichte overdruk te creëren ontstaat er een rustig inblaaspatroon. De zeer lage luchtsnelheid verhoogt het comfort. Goede luchtbehandeling speelt naast comfort bovendien een belangrijke rol in de energieprestaties van een gebouw. Doordat er niet continu ventilatielucht in geblazen wordt, wordt bespaard op de capaciteit en het elektriciteitsverbruik van installaties.

Opdrachtgever

IJsselcollege / Blick

Oplevering

december 2016

Oppervlakte

10.014 m2

Henk de Gelder
Architect-Partner

Henk de Gelder

Mathijs Tabbers
Architect

Mathijs Tabbers

Teun de Vries
BIM-coördinator

Teun de Vries

Bertold van Burg
Directeur

Bertold van Burg

https://www.dwa.nl/

DWA

https://www.devriesverburg.nl/

De Vries en Verburg

https://www.deerns.nl/

Deerns

https://swinn.nl/

SWINN